Hormoonregulering

Hormoonregulering

Hormonen beïnvloeden de functies en gezondheid van al onze organen. In de juiste hoeveelheden kunnen zij zelfs regenererende effecten hebben. Door een tekort of teveel aan bepaalde hormonen kunnen wij echter ziek worden of te snel verouderen.

Een bekend voorbeeld is de afnemende productie van progesteron en oestrogeen bij vrouwen na de menopauze. Aandoeningen als osteoporose, arteriosclerose en artrose zijn het gevolg. Er zijn echter veel meer hormonen die ons welzijn bepalen.

Enkele voorbeelden: de bijnieren produceren stresshormonen en het jeugd- en vermageringshormoon DHEA; de hypofyse maakt tijdens de slaap het groeihormoon aan dat herstelwerkzaamheden stimuleert en de pijnappelklier produceert melatonine dat het dag-en-nachtritme reguleert.

Door ziekte, stress of ouderdom kan de productie van dergelijke hormonen van slag raken. Daarom vinden wij het vaak zinvol de hormoonspiegels van patiënten te meten en indien nodig maatregelen te nemen. Soms is het goed voor de gezondheid om extra hormonen toe te dienen.

Meestal kan ermee worden volstaan het lichaam de grondstoffen te geven waardoor het zelf weer optimaal hormonen gaat aanmaken.